Analize pergamente
În cadrul unei colaborări dintre specialiști ai Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (conservatori, restauratori, investigatori) și dr. Lucreția Miu din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, București, au fost analizate și două bunuri culturale pe pergament care fac parte din Colecția de Istoria Farmaciei.
Primul este un document cu sigiliu, reprezentând diploma de înnobilare a farmacistului Blasius Galambos datată 1644. Examinarea directă și analizele realizate sub microscopul portabil au relevat faptul că documentul a fost realizat pe pergament de vițel. Partea exterioară a pielii, cea pe care a fost scris textul, a fost foarte atent lucrată, în timp ce interiorul pielii prezintă urme rezultate din vicii ale tehnicii de preparare.
Cel de-al doilea document, diploma farmacistului Samuel Velits datată 1776, a fost realizat din piele de capră, scris pe partea exterioară a pielii. În zonele în care stratul de preparație a fost înlăturat parțial datorită manipulărilor repetate, sunt vizibile golurile provocate de înlăturarea foliculilor de păr.
Leave a Comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.