Pe urmele farmaciștilor György Hintz
Profesia de farmacist și numele de György au fost tradiționale pentru bărbații familiei Hintz. În anul 1863 Hintz György (I) a preluat farmacia din colțul pieței mari a Clujului, moștenind-o de la mama sa, Mathilde Mauksch. György Hintz I a fost primul transilvănean care a obținut un doctorat în farmacologie. A predat subiectul la universitatea din Cluj, formând viitori farmaciști. A fost și curator general al bisericii luterane și membru în numeroase comitete și asociații clujene. La moartea sa prematură, la nici 50 de ani, de apendicită, farmacia a fost preluată de către un administrator până când fiul său, Hintz György (II), și-a definitivat studiile și a preluat afacerea în anul 1898. Hintz György (III) a lucrat alături de tatăl său începând din anul 1939, fiind farmacist-șef zece ani mai târziu, când toate farmaciile private din țară au fost naționalizate. În 1949 regimul comunist a închis farmacia și după cinci ani a transformat-o în muzeu. György Hintz III și fratele său, Gábor, au continuat să lucreze în farmacii clujene de stat, fără a avea dreptul să mai conducă vreuna. În anii 1980 întreaga familie a părăsit țara. În proprietatea familiei, farmacia s-a numit „Dr. György Hintz”, uneori și „Sfântul Gheorghe” sau ”Crucea Roșie”.
Portretele celor trei au fost realizate după cum urmează:
Hintz György (I) – portret foto realizat de către Ferenc Veress, după un clișeu pe sticlă din colecția Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
Hintz György (II) și (III) – fotografii de Ella Hintz, soția primului și mama celui de al doilea, imagini din colecția familiei Hintz prelucrate digital de către dr. Melinda Blos-Jáni.
Leave a Comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.